bg
HOME | BIERBROUWEN | DAGPROGRAMMA | CONTACT | FOTOGALERIJ | LINKS | SPECIALS

De granen van de boer worden als mout aangeleverd bij de brouwerij. Eerst wordt de mout gemalen en in water verwarmd. Zo komt de basis van het bier, de wort, tot stand. Het is dan een brouwsel met smaken en veel opgeloste suikers. De gefilterde wort gaat vervolgens in een kookketel met hop en eventueel kruiden. Hierna lijkt het brouwsel al op bier, we missen alleen nog de alcohol... Na een tweede filtering gaat de wort in een gistkuip en wordt gist toegevoegd. Na een week en is het jonge bier klaar om te rusten. In Proefbrouwerij Het Vaghevuur krijgt het bier de laatste bewerking met een nagisting op de fles.

De samenstelling van mouten, hoppen, gisten en kruiden vormen het geheim van de brouwer. Vergelijkbaar met soep koken: hoe lang kook je door?…wanneer stop je met roeren?…een kruidnageltje erbij? De brouwer heeft voor u recepten van triples, stouts, weissen en andere bieren om door u, onder toeziend oog, te laten brouwen.

Het brouwproces wordt tijdens de brouwdag uitgevoerd met twee brouwsels: tot gisting gebracht bier (het brouwen) en uitgegist bier (nagisting, bottelen en etiketteren). Aan het einde van de dag kunt u drie grote flessen bier meenemen. Ook kunt u er voor kiezen om 'uw' bier eerst zes weken te laten rusten en vervolgens op te halen.

brouwerij vaghevuur nijmegen open ketel
brouwerij vaghevuur nijmegen brouwproces